Primorski slovenski biografski leksikon

Japelj Danilo, ekonomist in pesnik, r. 18. mar. 1949 na Reki (Hrvatska), živi v Kopru. Oče Venčeslav, gozdarski tehnik, mati Marija Majdič, medicinska sestra. Mladost je preživel v Ilir. Bistrici in na Pivki. Osn. š. na Pivki, gimn. v Postojni, nato se je šolal na Ekonomski fak. lj. U, kjer je 1970 diplomiral na I. stopnji (poslovna smer). Služboval je naprej v Postojni kot referent za gospodarstvo na S. O. Postojna, nato kot planer-analitik ter kasneje kot vodja Plansko-analitske službe v Tomosu Koper, kot sekretar O. K. SZDL Koper, kot direktor lesnega podjetja Stil Koper, kot vodja zahtevnih projektov (spet v Tomosu) in nazadnje v Hidru Koper kot vodja investicij. – Že v sred. šoli je pričel pisati pesmi in jih objavljati v šolskih glasilih. Resneje pa se je lotil pesnjenja po preselitvi v Koper v osemdesetih letih. Objavljal je najprej v glasilu tovarne Tomos »Tomos«, nato pa v liter. revijah Obala, Primorska srečanja, Mentor ter Fontana. Vse od ustanovitve Fontane deluje v njenem ured. odboru, od 1989 pa opravlja funkcije njenega glavnega urednika. Izdal je dve samostojni pesniški zbirki, obe pri Fontani: Ko dan koleba (Koper 1987) ter Cigani usode (Koper 1989). V prvi zbirki je glavna pesnikova preokupacija globoko izražena ljubezen do ženske, v drugi pa se nam predstavlja kot pesnik z izostrenim smislom opazovanja. Na stoičen in prefinjen način kot s kirurškim nožem secira in razčlenjuje ta naš čas na izteku dvajsetega stoletja. Predstavlja se nam kot lirik, ki s svojim izgotovljenim slogom pozorno spremlja, prisluškuje, opaža in uvidi vso tragičnost trenutka, v katerem živi današnji človek (A. Bačić Fratrić). Zbirka Cigani usode je iskreno sporočilo, ki kljub mestoma preprosti in včasih manj dodelani govorici dosega raven sodobne slov. lirike (J. Štucin). Za svoje kulturno delovanje je prejel več različnih priznanj, med drugim 1980 plaketo ZKO Koper za dolgoletno kulturno-prosvetno delo na literarnem in glasbenem (pevski zbori) področju.

Prim.: Osebni podatki; A. Bačić Fratrić, Japljeva pesniška zbirka »Ko dan koleba«, PrimSreč 1988, št. 79, str. 78–79; M. Tomšič, Japljeva pesniška zbirka Ko dan koleba, PrimSreč 1988, št. 79, str. 75; J. Janež, Danilo Japelj – Cigani usode, IdrR 1989, št. 1/2, str. 134; I. Čergol-Bavčar, Usoda ciganov, Fontana 1989, št. 11/12, str. 86–87; A. Bačić Fratrić, Druga Japljeva zbirka »Cigani usode«, PrimSreč 1989, št. 95/96, str. 411; M. Suša, Izgubljene iluzije Ciganov usode, PrimN 1989, št. 26, str. 5; N. Ugrin, »Ljudje smo cigani usode«, Tomos (Glasilo) 1989, št. 4, str. 6.

ViK

Krapež, Vilma: Japelj, Danilo (1949–). Slovenska biografija. Slovenska akademija znanosti in umetnosti, Znanstvenoraziskovalni center SAZU, 2013. http://www.slovenska-biografija.si/oseba/sbi1013110/#primorski-slovenski-biografski-leksikon (13. junij 2024). Izvirna objava v: Primorski slovenski biografski leksikon: 19. snopič Dodatek B - L, 4. knjiga. Ur. Martin Jevnikar Gorica, Goriška Mohorjeva družba, 1993.

Komentiraj posredujte nam svoj komentar ali predlog za izboljšavo vsebine