Primorski slovenski biografski leksikon

Janez iz Kastva, slikar. Njegovo ime je ohranjeno na eni izmed fresk cerkve v Hrastovljah (»magister Johannes de Kastua pinxit«), ob imenu je zapisan še datum o dokončanju poslikave cerkvene notranjščine (13. jul. 1490). To je pravzaprav vse, kar je o slikarju hrastovskih fresk znanega. Primerjave hrastovskih fresk s sorodnimi slikarijami zlasti v okolišu Istre pokaže na veliko skupnega oziroma vzorovanje pri južnotirolsko ubranih freskah v ž. c. v Pazinu ter pri freskah Vincenca iz Kastva (gl. čl.) iz 1474 v Marijini cerkvi na Škrilju pri Beramu. Po sodbi Branka Fučića so v hrastovski cerkvi J-ovo delo freske v apsidah, cikel Geneze in podobe prerokov, Oznanjenje ter Pohod in poklon kraljev, medtem ko sta pasijonski cikel in Mrtvaški ples delo drugega mojstra. Po mnenju E. Cevca se J-ovo delo »vceplja v istrsko-kraško stilizacijo z značilnimi grafizmi in kubično statuarnostjo (. . .). Lokalni značaj kažejo folklorni elementi na slikah mesecev, realistične spremljave na freski Pohod in poklon kraljev, krajinska ozadja ipd.« Njegovo delo naj bi bile freske v p. c. sv. Jakoba v Barbanu v Istri, pripisujejo se mu tudi freske v p. c. na Gradišču pri Divači in freske iz podrte p. c. v Podpeči (1489). Sorodstvene vezi med I. in Vincencom iz Kastva niso dognane.

Prim.: M. Zadnikar - M. Šubic, VS 4/1953, 18–26; B. Fučić, ZUZ, ns 5–6/1959, 305–22; Isti, Istarske freske, Zgb 1963; M. Zadnikar, Hrastovlje, Lj. 1973; Isti, Hrastovlje, Lj. 1988; E. Cevc v Enc Sje 4, 212.

Ured.

Uredništvo: Janez iz Kastva (?–?). Slovenska biografija. Slovenska akademija znanosti in umetnosti, Znanstvenoraziskovalni center SAZU, 2013. http://www.slovenska-biografija.si/oseba/sbi1013080/#primorski-slovenski-biografski-leksikon (22. maj 2024). Izvirna objava v: Primorski slovenski biografski leksikon: 19. snopič Dodatek B - L, 4. knjiga. Ur. Martin Jevnikar Gorica, Goriška Mohorjeva družba, 1993.

Komentiraj posredujte nam svoj komentar ali predlog za izboljšavo vsebine