Primorski slovenski biografski leksikon

Jug Donat, frančiškanski frater, čebelar in sadjar, r. 3. maja 1879 v Doblarju na Goriškem, u. 3. mar. 1952 na Brezjah na Gorenjskem. Oče Luka, mlinar in kmet, mati Terezija Strgar. V franč. red je vstopil 23. mar. 1902 na Brezjah, v noviciat je odšel 30. dec. 1906 v Brežice, potem se je vrnil na Brezje in ostal tukaj do smrti, le med drugo svet. vojno se je moral za štiri leta umakniti k Sv. Gregorju nad Ortnekom. V redu je opravljal različne službe, v glavnem pa je bil zakristan, čebelar in vrtnar. »Pri mnogih prireditvah verskega in kulturnega značaja je dajal on pobudo. Saj skoro ni bilo prireditve slov. naroda na Brezjah, kjer bi se ne opazila skrbna roka našega fr. Donata«. Tako piše ob njegovi smrti v Poročilu, čeprav je dovršil najbrž samo osn. šolo, se je kot samouk razvil v moža širokega gospodarskega obzorja, modrega in preudarnega, na katerega so se ljudje z zaupanjem obračali za nasvete. Bil je čebelarski strokovnjak in s svojimi jedrnatimi in poljudnimi članki je dolgo vrsto let zakladal Slovenskega čebelarja in z njimi veliko pripomogel k slov. čebelarskemu napredku. Napisal je odlično knjigo Praktičen čebelar, ki jo je 1934 izdalo SČD. Z enako vneto ljubeznijo je sodeloval pri sadjarski in vrtnarski organizaciji in pisal v Slov. vrtnarja in sadjarja. Sodeloval je pri kmetijski podružnici in prirejal v samostanu vrtnarske in sadjarske razstave. »Bil je mož molitve, iskren častilec Matere božje... Tako je vzgajal tudi mladino, ki mu je bila izročena v varstvo in vzgojo za bogoslužje v Marijinem svetišču« (Poročila).

Prim.: Arh. franč. samostana na Brezjah; Jul. Mayer, K izdaji Fr. Donat Jugove knjige Praktični čebelar, Slov. čebelar, Lj. 1935, št. 6, 95–96; Fr. Donat Jug – šestdesetletnik, Slov. čebelar, Lj. 1939, št. 5, 69–70 s sl.; Poročila slov. franč. province sv. Križa, Lj. 6. apr. 1952, št. 2, 10.

Jem.

Jevnikar, Martin: Jug, Donat (1879–1952). Slovenska biografija. Slovenska akademija znanosti in umetnosti, Znanstvenoraziskovalni center SAZU, 2013. http://www.slovenska-biografija.si/oseba/sbi1012900/#primorski-slovenski-biografski-leksikon (2. december 2023). Izvirna objava v: Primorski slovenski biografski leksikon: 7. snopič Hafner - Juvančič, 1. knjiga. Ur. Martin Jevnikar Gorica, Goriška Mohorjeva družba, 1981.

Komentiraj posredujte nam svoj komentar ali predlog za izboljšavo vsebine