Primorski slovenski biografski leksikon

Jan Angela Leopolda, pevka in dramska igralka, r. 26. jan. 1888 v Barkovljah v Trstu, u. 13. maja 1978 v sanatoriju v ul. Farneto v Trstu; oče Anton, kustos carinarne v Trstu, mati Jožefa Martelanc. J. je mladost preživela v Barkovljah. Glasbo in petje je študirala v Trstu, v Milanu in na Dunaju. Prvič je nastopila s 16. letom v Narodnem domu v Barkovljah in nato v tržaškem Narodnem domu v okviru Dramatičnega društva. S sezono 1907/08 se je diletantski oder v Nar. domu spremenil v poklicnega. Angažirali so tudi Janovo, ki je 15. decembra nastopila v naslovni vlogi v Charlotte Birch-Pfeifferjeve igre Cvrček, ki je dramatizacija romana La petite Fadette (Mala Fadette francoske pisateljice George Sand). Igro je režiral Anton Verovšek. Njena igra je prisotnega Ivana Cankarja tako prevzela, da ji je po predstavi osebno čestital in ji naslednji dan poslal svoje pesmi s posvetilom: »Našemu malemu Cvrčku, ki mi je v gledališču prvič spravil solze v oči.« Janovi je Cankar poklonil knjigo s posvetilom tudi po uprizoritvi Kralja na Betajnovi, kjer je igrala Nino. Njena umetniška pot se je hitro vzpenjala. Pela je v operetah: Pallori Dolarska princesa, v Straussovem Ciganu baronu, v Leharjevem Grofu Luksemburškem in drugih. V letih 1910–13 je dosegla velik uspeh v Hervejevi opereti Mam'zelle Nitouche, ki jo je dirigiral Mirko Polič in režiral Leon Dragutinovič. Tudi ko je nastopala v drami, je bila kritika navdušena nad njo. »Bila je naša primadona,« so se izražali o njej, kjer koli je igrala ali pela; tako živa, neposredna in prepričljiva je bila njena igra. Kljub velikim uspehom se je ob začetku prve svet. vojne odpovedala gledališču in postala bančna uradnica. Službovala je v Milanu in v Nemčiji. Na Dunaju je bila v neki pomembni banki direktorjeva pomočnica. Po 40 letih se je vrnila v Trst, v pokoj. Na trgu Silvio Benco je prevzela gostilno Trieste mia. Upravljala jo je do 80. leta, ko se je umaknila na svoj dom. Pokopana je na barkovljanskem pokopališču.

Prim.: R. N., PDk 21. maja 1978, str. 6; Sergij Verč, PDk 19. avg. 1973, str. 3, s sl.; RAITrstA, Lelja Rehar, Angela Janova, 31. maja 1978 (Liki iz preteklosti); žpk arh. v Barkovljah.

Har.

Harej, Zorko: Jan, Angela Leopolda (1888–1978). Slovenska biografija. Slovenska akademija znanosti in umetnosti, Znanstvenoraziskovalni center SAZU, 2013. http://www.slovenska-biografija.si/oseba/sbi1012530/#primorski-slovenski-biografski-leksikon (15. april 2024). Izvirna objava v: Primorski slovenski biografski leksikon: 7. snopič Hafner - Juvančič, 1. knjiga. Ur. Martin Jevnikar Gorica, Goriška Mohorjeva družba, 1981.

Komentiraj posredujte nam svoj komentar ali predlog za izboljšavo vsebine