Primorski slovenski biografski leksikon

Jakomin Ferruccio, pesnik, r. 7. sept. 1930 v Pobegih pri Kopru, u. 30. apr. 1958 v Trstu zaradi avtomobilske nesreče na cesti Nabrežina–Sesljan (28. apr.); pokopan je v Pobegih. Oče Ivan, kmet, mati Danica (Stella) Vattovani. Gimn. je obiskoval v Kopru in Celju, kjer je maturiral, nato se je vpisal na slavistiko lj. U, nadaljeval jo je v Neaplju, vendar je ni dovršil. 1. okt. 1956 je nastopil službo pov. prof. na Industr. strok. tečaju v Nabrežini za slov., zg. in zemlj. in tu je ostal do smrti. 1954 je bil v ur. odboru Borov, ki so izšli kot zbornik spomladi in v jeseni. V prvem zv. je priobčil pesmi Človek in smrt in Srečo išči, v drugem Deklici, Ne čudi se in Materi; ko so postali Bori naslednje leto mesečnik, je v njih priobčil samo dve pesmi: Istran in Opolnoči. V Trstu je sodeloval v prvem letniku Mladike s pesmimi: Prijateljici za bodoča leta, Strah pred večerom, Ribičeva tožba in Večer v samoti. Kako pesem je izdal tudi drugod. Učil se je pri ljudski pesmi, zato je sprva njegovo izražanje preprosto, primere zajete iz narave, jezik realističen, pesmi kitične in rimane. Spominja se težke mladosti, materinega trpljenja in očetove odsotnosti, oglaša se rahla ljubezen in domotožje. Ko je prišel v Trst, je postal član Radijskega odra in nastopal na RadiuTrstA in v Jerasovi Tržaški legendi na Slov. taboru na Repentabru, kjer je bral tudi svoje pesmi. Na Radiu je sodeloval tudi z ocenami in poročili.

Prim.: Arh. Sred. š. v Nabrežini; Huda prometna nesreča na cesti med Nabrežino in Sesljanom, PDk 29. apr. 1958; Poškodbam je podlegel včeraj tudi Jakomin, PDk 1. maja 1958; J. Tavčar, Prof. F. J., LitV 1957/58, 220; F. J., IzvTrst 1958, 67; Slovo, M(Trst) 1958, 96; 20 let Rad. odra, Tr. 1966, 14.

Jem.

Jevnikar, Martin: Jakomin, Ferruccio. Slovenska biografija. Slovenska akademija znanosti in umetnosti, Znanstvenoraziskovalni center SAZU, 2013. http://www.slovenska-biografija.si/oseba/sbi1012470/#primorski-slovenski-biografski-leksikon (21. maj 2019). Izvirna objava v: Primorski slovenski biografski leksikon: 7. snopič Hafner - Juvančič, 1. knjiga. Ur. Martin Jevnikar Gorica, Goriška Mohorjeva družba, 1981.

Komentiraj posredujte nam vaš komentar ali predlog za izboljšavo vsebine