Primorski slovenski biografski leksikon

Hrovatin Angel, pevec in kulturni delavec, r. 25. okt. 1910 v Briščikih pri Trstu, u. 29. jan 1965 v Mar del Plata (Argentina). Oče Matija, kmet, z Opčin, mati Frančiška Zavadlal. Osnovno šolo je obiskoval na Opčinah, Proseku in zopet na Opčinah. Najprej je bil trgovski vajenec v Barkovljah in nato na Opčinah. Zgodaj se je začel učiti mandolino; imel pa je tudi prijeten glas in ljubil je poučne knjige. Na njegovo prigovarjanje je oče prodal kos zemljišča in z izkupičkom se je H. 1929 odločil in z mnogimi Primorci odšel v Argentino in se ustavil v Buenos Airesu. Najprej se je zaposlil kot kamnoseški delavec in se vključil v kulturno-prosvetno življenje slovenske skupnosti v B. A. Kmalu je prišel v Internacionalni zbor in z njim pogosto nastopal. Ker je imel lep glas, ga je sopranistka gledališča Colon iz B. A. sprejela kot učenca. Po 1945 se je učil solopetja pri prof. Cesariju in začel pripravljati svoj operni repertoar. Pri nastopih je žel uspeh za uspehom. 1949 je prvič nastopil v gledališču Marconi v B. A. in pel vlogo baritonista v Verdijevi operi Aida. Takoj je dobil pogodbo za celo sezono. Aidi so sledile Traviata, Glumači, Cavalleria rusticana in Rigoletto. 1953 je bil sprejet v gledališče Colon in postal pravi operni pevec, a že 1957 je pripravil samostojen koncert v El Circulo v Rosariu, kjer je pel Schubertove, Schumannove in Brahmsove skladbe. Gojil je tudi slov. pesem in nastopal v slov. kulturnem domu v B. A. Na plošče je posnel pesmi: N'mau čez izaro, Zajčevo Mornarsko, narodno En starček je živel in rusko Kraguljčki v priredbi Lojzeta Bratuža. Umrl je za srčno kapjo.

Prim.: L. Rehar, Liki iz naše preteklosti, predavanje na RAITrstA 5. jan. 1973; C. Kren, A. H. pevec in umetnik, Glas Zarje, posebna številka, posvečena Hrovatinu, 31. jan. 1965; ponatis Krenovega članka v PDk 9. avg. 1981, 5 s sl.

Šah

Šah, Maks: Hrovatin, Angel (1910–1965). Slovenska biografija. Slovenska akademija znanosti in umetnosti, Znanstvenoraziskovalni center SAZU, 2013. http://www.slovenska-biografija.si/oseba/sbi1011960/#primorski-slovenski-biografski-leksikon (2. december 2023). Izvirna objava v: Primorski slovenski biografski leksikon: 7. snopič Hafner - Juvančič, 1. knjiga. Ur. Martin Jevnikar Gorica, Goriška Mohorjeva družba, 1981.

Komentiraj posredujte nam svoj komentar ali predlog za izboljšavo vsebine