Primorski slovenski biografski leksikon

Herberstein Anton Janez Nep., tržaški škof, r. 30. dec. 1725 na Dunaju, u. 2. dec. 1774 v Trstu. Izhaja iz znane plemiške rodbine, ki je dala dva lj. škofa, vrsto diplomatov in vojskovodij, svoje veje in gradove pa je imela v različnih deželah. Oče Ferdinand Leopold je bil vrhovni major dom cesarice Marije Terezije in vitez zlatega runa, mati baronica Marija Ulm. H. je stopil v red teatincev, ki sta ga 1524 ustanovila sv. Gaetano in Pietro Caraffa, da bi širil izobrazbo med ljudstvom in pomagal bolnikom. Po posvetitvi je postal infulirani prošt opatije Eisgarn na Ogrskem; imel je pravico nositi škofovsko mitro. Njegovo drugo službeno mesto je bilo v župniji Burgschleinitz v passauski škofiji. Ko je odšel trž. škof Leopold J. H. Petaz(zi) za lj. škofa, je 22. nov. 1760 Marija Terezija imenovala H–a za njegovega naslednika (papeževa potrditev 6. apr. 1761). O njegovem škofovanju ni podatkov, časi so bili mirni, sožitje med Tržačani urejeno, zato ni imel kakih posebnih težav. Ker je tedaj začel prevladovati janzenizem, ki je izdajal verske knjige, je najbrž tudi H. nadaljeval delo svojega prednika. V Trst je poklical Jurija Japlja (1769), ga posvetil v duhovnika in imenoval za kpl. pri Sv. Antonu. Japelj je lahko pomagal škofu pri slov. uradovanju, ker je bil izobražen in sposoben kulturni in verski delavec, vendar ga je že 1773 poklical v Lj. škof Karel Janez Herberstein. 1766 je poslal H. v Vatikan poročilo o stanju v škofiji in to poročilo je ohranjeno.

Prim.: M. Premrou, Serie documentata dei veseovi triestini nei secoli XV – XVIII, Archeografo Triestino, Trst 1926–27 (ser. III, vol. XIII), 18, 31; SBL I, 301–303 (o družini Herberstein z bibliografijo).

Jem.

Jevnikar, Martin: Herberstein, Anton Janez Nepomuk, grof (1725–1774). Slovenska biografija. Slovenska akademija znanosti in umetnosti, Znanstvenoraziskovalni center SAZU, 2013. http://www.slovenska-biografija.si/oseba/sbi1011750/#primorski-slovenski-biografski-leksikon (19. junij 2024). Izvirna objava v: Primorski slovenski biografski leksikon: 7. snopič Hafner - Juvančič, 1. knjiga. Ur. Martin Jevnikar Gorica, Goriška Mohorjeva družba, 1981.

Komentiraj posredujte nam svoj komentar ali predlog za izboljšavo vsebine