Primorski slovenski biografski leksikon

Hajna Viktor, tigrovec, r. 12. maja 1910 v Zalogu pri Postojni. Oče po rodu Čeh. H. je opravil meščansko š., kasneje se preživljal s sobopleskarstvom. Od 1928 je bil povezan in sodeloval s TIGR na Postojnskem in se tako sestajal z vodji D. Zelenom, T. Črnačem (PSBL 3, 229–230), F. Kravanjo, A. Rejcem in drugimi. V letih 1929–30 in 1933–37 je sestavljal in razmnoževal letake ter jih sam in s sodelavci raznašal in trosil. Pred sestankom mladinskega aktiva v Stari vasi, ki ga je s TIGR povezoval Zoro Valič, vodil pa Albin Stegu, se je H. na veliko soboto 1939 sestal s Pinkom Tomažičem. H. je junija 1941 organiziral prvo ciklostilno tehniko OF v Zalogu in prvi odbor OF v Postojni, saj je v stik z OF prišel ob postavljanju prometnih znakov na cesti Postojna–Ljubljana. Njegova tehnika je dobivala gradivo za razmnoževanje (predl. besedil) iz Lj. Tehnični material (od stroja do matric in papirja, pa še radio oddajnik) je skrival na koru zaloške cerkve, v bližini tehnike, do katere so imeli dostop le redki (Darko Marušič-Blaž, I. Turšič-Iztok, Mirko Bračič, Niko Šturm, Karlo Maslo, T. Semenčič, Janko Premrl-Vojko); ti so po potrebi na koru tudi prenočevali. Tehnika je s svojimi izdelki zalagala Kras, Pivko, Vipavsko dolino, edinke NOV. H. je 1942 na praznik it. ustave prelepil z rdečimi in zelenimi letaki oglasne deske in slavnostno tribuno v Postojni ter izvedel po Postojni trosilno akcijo. Papir in tiskarske potrebščine je nabavljal v Šeberjevi tiskarni v Postojni, dalje v Trstu, Mestrah, Milanu in drugih krajih v notranjosti Italije za svojo in druge primorske tehnike. Po naročilu Aleša Beblerja je naročil in kupil pri tvrdki Pitteri v Trstu 6 razmnoževalnih strojev za PK KPS in za Pokraj. OOF za Slov. Prim. Da se je H. neovirano gibal po od okupatorja zasedenem ozemlju, mu je pomagal potni list Češko-moravskega protektorata. Iz Trsta je od tvrdke Olivetti s kamionom odpeljal v Postojno več pisalnih strojev in večjo količino pisarniškega materiala. Maja 1943 je it. policija obkolila Zalog, a tehnike ni odkrila. Aretiranih je bilo 25 oseb, med njimi vsi člani H-ove družine, samemu H-u pa se je posrečilo, laže ranjenemu, skriti se v nekem hlevu. H. je bil tudi tajnik okrožnega OOF odbora. Ko je nekoč padel v zasedo, so ga odpeljali v postojnsko bolnišnico, od tu v trž. Coroneo, od koder se je vrnil po padcu Italije in spet nadaljeval z delom v ilegali; tokrat je nabavljal material za tehnike IX. korpusa.

Prim.: F. Škerl, Petnajst let biografije o nob Slovencev..., str. 448, 540; Borec 1958, 604; SlovJ 1958, št. 4; Ljudje in kraji ob Pivki, Postojna 1975, 255, 257, 276, 288, 299 s sl.; M. Pagon, Začetki ciklostilne tehnike v Zalogu pri Postojni, PrimN 9. IV. in 16. IV. 1976.

Rut.

Rutar, Tone: Hajna, Viktor (1910–1991). Slovenska biografija. Slovenska akademija znanosti in umetnosti, Znanstvenoraziskovalni center SAZU, 2013. http://www.slovenska-biografija.si/oseba/sbi1011660/#primorski-slovenski-biografski-leksikon (19. julij 2024). Izvirna objava v: Primorski slovenski biografski leksikon: 7. snopič Hafner - Juvančič, 1. knjiga. Ur. Martin Jevnikar Gorica, Goriška Mohorjeva družba, 1981.

Komentiraj posredujte nam svoj komentar ali predlog za izboljšavo vsebine