Primorski slovenski biografski leksikon

Guštin Rudolf, gostilničar in javni delavec, r. 20. sept. 1919 v Velikem Repnu, u. 15. jan. 1979 v bolnišnici v Trstu. Oče Anton je bil kamnosek v družinskem kamnolomu, ki leži ob cesti Veliki Repen–Opčine, mati Marija Guštin, gospodinja in mlekarica. Osem razr. osn. š. je dovršil na Repentabru. 1939 so ga poklicali k vojakom, kjer je ostal do sept. 1943. Ko so južno It. osvobodili zavezniki in so Jugoslovani začeli tam organizirati NOV, se je G. pridružil narodnoosvobodilnemu gibanju in stopil v 1. bataljon 3. prekomorske brigade. Po treh mesecih je postal komandir 2. čete 4. bataljona in odšel na otok Vis. Tu je dovršil oficirsko š. in postal poročnik. Udeležil se je bojev za otok Korčulo in polotok Pelješac, od okt. 1944 za dalmatinska mesta. Zaradi hrabrosti v borbah za Knin je bil odlikovan z Redom za hrabrost. Ob preureditvi enot JA je bil vključen v novo ustanovljeno 4. armado in z njo se je udeleževal bojev do konca. Konec vojne je doživel v Tržiču (iMonfalcone). Po vojni je bil v sklopu 3. prekomorske udarne brigade v Tržiču, nato v Bujah, Vižinadi in Piranu, kjer so ga demobilizirali. Domov se je vrnil aprila 1946 in se julija istega leta poročil z Olgo Križman iz Velikega Repna, ki mu je prinesla za doto trgovino in znano gostilno »Pri Križmanu«. Hitro se je vživel v nove razmere in začel gostilno prezidavati in večati. 1957 je zgradil veliko dvorano, ki je postala središče družbenih in kulturnih prireditev v vasi; več let je v njej zastonj pripravljal kosilo za »Kraško ohcet«. 1968 je dozidal hotel z 19 sobami. Vključil se je v javno življenje in bil v Zvezi borcev–ANPI preds. sekcije, član zadruge Naš Kras, član Društva slov. lovcev v Doberdobu, podpiral je PD Kraški dom na Repentabru in športno delovanje

Prim.: Podatki vdove Olge; Alb. Klun, Rudolfa Guština ni več, PDk 21. 1. 1979, 7 s sl.; B. Butorovič, 3. prekomorska brigada. N. Gor 1967, 372–3.

Jem.

Jevnikar, Martin: Guštin, Rudolf (1919–1979). Slovenska biografija. Slovenska akademija znanosti in umetnosti, Znanstvenoraziskovalni center SAZU, 2013. http://www.slovenska-biografija.si/oseba/sbi1010890/#primorski-slovenski-biografski-leksikon (10. junij 2024). Izvirna objava v: Primorski slovenski biografski leksikon: 6. snopič Gracar - Hafner, 1. knjiga. Uredniški odbor Gorica, Goriška Mohorjeva družba, 1979.

Komentiraj posredujte nam svoj komentar ali predlog za izboljšavo vsebine