Primorski slovenski biografski leksikon

Gustinčič France, čebelarski strokovnjak, r. 1908 v Škocjanu pri Divači. Družina je bila siromašna. Leta 1927 je namesto bolnega brata, ki je dobil potni list za izselitev v Argentino, se sam poslužil tega dokumenta in odšel v to državo, kjer je spočetka opravljal vrsto priložnostnih del; bil je najprej v skladišču vina, potem več let v mehanični delavnici. Ker se je že v mladosti posvečal čebeloreji in čebelarjenju (prve čebele je dobil od domačega župnika, med pa je prodajal v Ilirsko Bistrico), je v Argentini začel z intenzivnim čebelarjenjem in se povzpel na zavidljivo mesto med čebelarji Argentine in tudi v svetovnem merilu. Njegovo posestvo meri 119 hektarjev. Na njem ima 200 glav živine, nad 50 ovac in 1200 panjev čebel. G. je pravi mojster za pridobivanje matičnega mlečka. To posestvo med Buenos Airesom in La Plato so 1973 obiskali zastopniki tridesetih držav sveta, ki so se udeležili XXIV. mednarodnega kongresa čebelarjev v Buenos Airesu. G. se posveča tudi delu v čebelarski organizaciji v Argentini; 1973 je bil predsednik čebelarske zveze širšega področja Argentine-Castelli.

Prim.: Krstne knjige, Škocjan; Anton Kocjan, F. G. iz Škocjana znamenit čebelar v Argentini, PDk, 14.–15. 2. 1974 št. 38 in 39 str. 4 s sl.

Brj.

Brecelj, Marijan: Gustinčič, France (1908–?). Slovenska biografija. Slovenska akademija znanosti in umetnosti, Znanstvenoraziskovalni center SAZU, 2013. http://www.slovenska-biografija.si/oseba/sbi1010860/#primorski-slovenski-biografski-leksikon (23. julij 2024). Izvirna objava v: Primorski slovenski biografski leksikon: 6. snopič Gracar - Hafner, 1. knjiga. Uredniški odbor Gorica, Goriška Mohorjeva družba, 1979.

Komentiraj posredujte nam svoj komentar ali predlog za izboljšavo vsebine