Primorski slovenski biografski leksikon

Gruden Stanko (Karel) - Strela, delavec, partizan, r. 5. maja 1926 v Trstu železničarju Antonu in Ivani (Johanci) Šušteršič, ki je bila prej vdova po Henriku Kerševanu iz Praprota, u. 10. jan. 1945 v Borštu pri Dolini v spopadu z esesovci. Družina je vedno živela v Šempolaju, kjer je Stanko opravil osn. š., nižjo sr. š. v Nabrežini. Leta 1940 je kot mehaniški vajenec delal v ladjedelnici (CRDA) v Tržiču. V juliju 1943 odpeljan v »Battaglione speciale« v L'Aqudla (Abruci). Sept. istega leta zbežal iz vojske in se pridružil partizanom Kosovelove brigade NOVJ, nato s partizanskim imenom Strela bil v tržaškem bataljonu varnostnikov. Poleti 1944 ga je SS policija aretirala v Trstu, Gestapo ga je po zasliševanjih in mučenjih odpeljala v Rižarno, odkoder je ob zavezniškem bombardiranju Trsta zbežal k partizanom. Po njem je dobila ime osn. š. v Šempolaju, kakor se je imenovala tudi takoj po osvoboditvi.

Prim: Krstna knjiga župnije sv. Pelagija; Šempolaj 1979, slovesno poimenovanje šole; Stanko Gruden-Strela simbol kraškega odpora nacifašizmu, PDk 8. 5. 1979.

MJ

Markuža, Jože: Gruden, Stanko (1926–1945). Slovenska biografija. Slovenska akademija znanosti in umetnosti, Znanstvenoraziskovalni center SAZU, 2013. http://www.slovenska-biografija.si/oseba/sbi1010770/#primorski-slovenski-biografski-leksikon (21. februar 2024). Izvirna objava v: Primorski slovenski biografski leksikon: 6. snopič Gracar - Hafner, 1. knjiga. Uredniški odbor Gorica, Goriška Mohorjeva družba, 1979.

Komentiraj posredujte nam svoj komentar ali predlog za izboljšavo vsebine