Primorski slovenski biografski leksikon

Gregolin Tomaž, slikar, doktor teologije, r. ok. 1620 (1630?) v Piranu. Dosegel je doktorat iz teologije, bil žpk in kanonik piranskega kapitlja in 1654 v odsotnosti kanonika Akurzija Bonifacia je bil tudi kapiteljski pisar. 1660 je po naročilu občinskega sveta v Piranu izdelal slike za c. Marije Snežne v Piranu, čemur je leto zatem sledilo poslikanje stropa v istem svetišču. Po vsej verjetnosti gre tu za stensko slikarijo, ki deloma še obstaja, a so jo pozneje prekrili s platni. Še pred začetkom del v Piranu pa je 10. febr. 1656 začel slikati platna velikega formata za božjepotno c. Marije strunjanske. Gre za 10 velikih oljnatih slik, od katerih se vsaka kompozicijsko deli na dva dela, kajti prikazana sta ponavadi dva vsebinsko vzročno povezana svetopisemska prizora. Vsebina vseh platen je pravzaprav kronološko podano Marijino življenje in sicer: 1. Srečanje Joahima in Ane – Marijino rojstvo. 2. Marija gre v tempelj – Poroka z Jožefom. 3. Marijino oznanjenje – Obisk pri Elizabeti. 4. Obisk pastirjev – Združitev narodov v Kristusu. 5. Poklon treh modrih. 6. Obrezovanje Gospodovo – Beg v Egipt. 7. Dvanajstletni Jezus v templju – Svatba v Kani. 8. Križanje. 9. Binkošti – Marijina smrt. 10. Marijino vnebovzetje – Marijino kronanje. Delo je zaključil 15. marca 1671 s sliko Obrezovanja. Delo dokazuje, da je bil sposoben slikar, rahlo pod vplivom Tiziana in Tintoretta.

Prim.: [p. Filip Rupnik, tiskana podobica z barvno reprodukcijo in najosnovnejšimi podatki iz žpk arhivov v Piranu in Strunjanu (1970).]

Brj.

Brecelj, Marijan: Gregolin, Tomaž (med 1620 in 1630–po 1671). Slovenska biografija. Slovenska akademija znanosti in umetnosti, Znanstvenoraziskovalni center SAZU, 2013. http://www.slovenska-biografija.si/oseba/sbi1010560/#primorski-slovenski-biografski-leksikon (10. december 2023). Izvirna objava v: Primorski slovenski biografski leksikon: 6. snopič Gracar - Hafner, 1. knjiga. Uredniški odbor Gorica, Goriška Mohorjeva družba, 1979.

Komentiraj posredujte nam svoj komentar ali predlog za izboljšavo vsebine