Primorski slovenski biografski leksikon

Frausin Luigi, politik, r. 21. jun. 1898 v Miljah, u. 1. dec. 1944 v Rižarni v Trstu. Oče Giorgio, mati Caterina Trebbian. Izučil seje za tesarja. Delal je v ladjedelnici Sv. Roka v Miljah in nato v tržiški ladjedelnici. Že kot mladenič je pripadal socialističnemu gibanju. Dejaven je bil v protiškvadrističnih akcijah. Bil je med ustanovitelji it. KPI v Miljah in obč. svetovalec. Da bi se izognil aretaciji zaradi polit. delovanja, je 1926 emigriral najprej na Dunaj in nato v Luksemburg, kjer je nadaljeval s polit. delom med antifaš. usmerjenimi emigranti. Od tu se je preselil v Francijo, kjer so ga 1929 kooptirali v centralni komite KPI, ki je delal v tujini. Tu je bil zadolžan za ileg. antifaš. delovanje v Benečiji in Julij. krajini. Apr. 1931 ob IV. kongresu KPI je bil izvoljen v CK. Ze mar. 1931, ko se je vrnil v It., je bil aretiran in obsojen pred posebnim sodiščem za zaščito države na dvanajstletno zaporno kazen. Z amnestijo 1937 je bil izpuščen in nato konfiniran na Tremitih in nato v Ventotene. Osvobojen je bil 18. avg. 1943. Po povratku v Milje je pričel reorganizirati KPI in ustanavljati ileg. odbore z drugimi antifaš. ileg. strankami na Tržaškem. Po kapitulaciji it. vojske je sodeloval pri ustanavljanju it. partiz. enot. Veliko skrb je posvečal sodelovanju med CLN Alta Italia in OF. Od jun. do avg. 1944, ko so ga zaradi izdaje ponovno aretirali, je bil predstavnik KPI v tržaškem CLN. Po aretaciji je bil najprej zaprt v nekem bunkerju na trgu Oberdan, nato v Rižarni. V zaporu so ga strahovito mučili in usmrtili. Vprašanje, kdo je izdal F., je še po vojni imelo polit. značaj. Sprožalo je polemike in raziskave slov. in it. raziskovalcev. 1957 je bilo F. posthumno podeljeno najvišje it. vojaško odlikovanje – zlata medalja. Njegovo ileg. ime je bilo Franz.

Prim.: D. Pahor, Kdo je izdal Luigija Frausina?, GorLtk 3/1976, str. 182–91; G. Fogar, Storia di una delazione. Cattura e morte di Luigi Frausin, Qualestoria 1987/1, str. 3–27; Caduti, dispersi e vittime civili dei comuni della Regione Friuli-Venezia Giulia nella seconda guerra mondiale. Provincia di Trieste, vol. IV/II, Udine 1992, str. 717.

Plah.

Plahuta, Slavica: Frausin, Luigi. Slovenska biografija. Slovenska akademija znanosti in umetnosti, Znanstvenoraziskovalni center SAZU, 2013. http://www.slovenska-biografija.si/oseba/sbi1009660/#primorski-slovenski-biografski-leksikon (27. september 2020). Izvirna objava v: Primorski slovenski biografski leksikon: 19. snopič Dodatek B - L, 4. knjiga. Ur. Martin Jevnikar Gorica, Goriška Mohorjeva družba, 1993.

Komentiraj posredujte nam svoj komentar ali predlog za izboljšavo vsebine