Primorski slovenski biografski leksikon

Ferluga Viljem (Vojko), kult. delavec, organizator, r. 10. febr. 1900 v Trstu (Greta), u. 3. nov. 1983 v Lj. Oče Alojz, sodni kanclist, mati Marija Tonja, gospodinja. Očeta so večkrat premeščali (Trst, Gorica, Motovun), ob koncu vojne v Buzet, kjer so ga najprej suspendirali, potem upokojili. Obiskoval je nem. osn. š. v Trstu, gimn. v Trstu in Gor., potem v Lj. in maturiral med vojno v Nar. domu v Trstu. Bil je vpoklican in je dočakal konec vojne v Odesi. V Trstu je obiskoval Viš. ekon. š. Revoltella in se zaposlil pri trgovcu Mankoču. Ko je ta prenehal z delom, se je F. preselil najprej v Maribor, potem v Stari trg pri Rakeku, kjer je bil poslovodja v lesnem podjetju. Med vojno se je umaknil v Lj., 1945 pa se je vrnil v Trst, kjer je vodil predstavništva raznih jsl. podjetij. Bil je član upr. odb. TKB. Kot organizator seje vse življenje zavzemal za društveno delovanje. Bil je član Sokola v otr. letih in je kot gimnazijec vadil naraščaj. Bil je preds. dijaškega krožka, predhodnika mlad. gibanja, soustanovitelj društva Prosveta pri Sv. Jakobu v Trstu, prvi preds. Zveze mlad. društev. Po drugi svet. vojni je v Trstu skrbel za urejanje jsl. pokojnin nekdanjih pri-mor. emigrantov in 1971 ustanovil Društvo slov. upokojencev, ki mu je bil preds. do smrti.

Prim.: ef, V. Ferluga sedemdesetletnik, PDk 11. febr. 1970 s sl.; ris, V. Ferluga osemdesetletnik, PDk 10. febr. 1980 s sl.; L. B., Umrl je V. Ferluga, Gosp. 11. nov. 1983.

ldt

Debeljak Turk, Lida: Ferluga, Viljem (1900–1983). Slovenska biografija. Slovenska akademija znanosti in umetnosti, Znanstvenoraziskovalni center SAZU, 2013. http://www.slovenska-biografija.si/oseba/sbi1009440/#primorski-slovenski-biografski-leksikon (19. junij 2024). Izvirna objava v: Primorski slovenski biografski leksikon: 19. snopič Dodatek B - L, 4. knjiga. Ur. Martin Jevnikar Gorica, Goriška Mohorjeva družba, 1993.

Komentiraj posredujte nam svoj komentar ali predlog za izboljšavo vsebine