Primorski slovenski biografski leksikon

Furlan Ivan, kapelnik, r. 15. nov. 1862 v Sv. Križu (Trst), kmetu Ivanu in Jožefi Metelko, u. 20. okt. 1955 v Nabrežini. Osn. š. opravil v Sv. Križu, 1875 je šel delat v kamnolom, a ga je kmalu zamenjal s klesarsko delavnico. Kot kamnosek je delal 40 let. Bil je odličen kamnosek, cenjen in spoštovan. A njegovo ime je povezano s kriško godbo. Tamkajšnje godbeno društvo Lira je bilo ustanovljeno 1880. Od skromnih začetkov se je razmahnilo v močno organizacijo, ki je 1906 štela 38 članov, da so mogli nastopati v dveh krajih istočasno. Godbo, ki je postala znana po Krasu in na Vipavskem, sta najprej vodila učitelja Majcen in Pelicon. Ko pa je 1893 tudi Pelicon zapustil Sv. Križ, je prevzel vlogo kapelnika domačin Ivan Furlan. V prvi svet. vojni je bila večina društvenih članov v vojski. Po vojni je kriška godba spet nastopala do 1926, ko je fašistična oblast razpustila tudi to društvo. Kljub temu so predvsem mlajši godbeniki še nastopali, dokler niso zapori, konfinacije in taborišča razredčili tudi to pogumno skupino. Po drugi svet. vojni je nastopil, zadnjič, 1950 ob 70-letnici kriške godbe, ko so kriški godbeniki pod F.-ovo taktirko izvajali skladbe izpred 70ih let, to je prve skladbe, izvedene po ustanovitvi godbenega društva. Ta narodno občutljivi mož je pisal tudi pesmice ter je v zvezek spominov zabeležil nekatere dogodke, pomenljive za njegovo vas in okolico.

Prim.: Podatki in gradivo Albina Maganje (Sv. Križ); spominske beležke I. Furlana; žpk arhiv v Sv. Križu; PDk 30. okt. 1955.

Har.

Harej, Zorko: Furlan, Ivan (1862–1955). Slovenska biografija. Slovenska akademija znanosti in umetnosti, Znanstvenoraziskovalni center SAZU, 2013. http://www.slovenska-biografija.si/oseba/sbi1009230/#primorski-slovenski-biografski-leksikon (10. april 2024). Izvirna objava v: Primorski slovenski biografski leksikon: 5. snopič Fogar - Grabrijan, 1. knjiga. Uredniški odbor Gorica, Goriška Mohorjeva družba, 1978.

Komentiraj posredujte nam svoj komentar ali predlog za izboljšavo vsebine