Primorski slovenski biografski leksikon

Fonda Enij Alojzij Ferdinand, klasični filolog, univ. prof. v Braziliji, r. 4. jan. 1927 v Trstu. Oče Alojzij, mati Dragotina (op. ur.: Karolina) roj. Fonda. Osn. š. v Lokvi pri Divači, kjer so živeli starši. 1941 je bil sprejet v Collegio, katerega so vodili palotinci nemške province presv. Srca Jez., v Masio pri Alessandrii v Piemontu. Tam končal klas. gimn. in po vojni bil premeščen v palatinski zavod v Konstanco ob Bodenskem jezeru. Tam diplomiral v filoz. in teolog. 1951 so ga poslali v Brazilijo, v Sao Paulo, kjer pa je iz zdravstvenih razlogov pred posvečenjem izstopil iz reda. Študije je nadaljeval 1954 na Papeški kat. U (PUC) v Sao Paulu in doktoriral 1961 iz klasične filologije s tezo A Sintese Organica do Itinerarium Aetheriae s summa cum laude. Delo je izšlo v knjigi (190 str.) 1966. To je bil prvi doktorat iz klasične filologije, ki ga je U podelila v 50 letih svojega obstoja. Kmalu zatem mu je država Sao Paulo poverila stolico lat. jezika in literature na drž. U v mestu Assis. 1971 mu je vlada podelila naslov rednega prof. Tu predseduje izpitnim komisijam za podelitev doktoratov v filologiji in klasični zgodovini. Veliko piše v univerzitetne in strokovne revije. Ustanovil je in vodi Archivum generale Poetarum Latinorum Brasiliensium. 1969 je skupno z Vinkom Mirtom ustanovil v Sao Paulu heraldično društvo z imenom Archivum Heraldicum Brasiliense Slovenicum, ki se ukvarja s heraldiko, genealogijo in sorodnimi znanostmi v Sloveniji, zamejstvu in v svetu ter je do zdaj prvo in edino slov. društvo te vrste na svetu. V slov. župniji aktivno sodeluje pri liturg. bogoslužju, kakor tudi pri prosv. in družabnih prireditvah. Napisal je več strokovnih člankov v reviji Revista de letras, med njimi: O centâo poético na literatura latina (separatum iz Revista de letras, 1964, str. 125–146). Pod njegovim ured. je izšlo več zvezkov Corpus poetarum latinorum Brasiliensium, Assis, Estado de Sao Paulo (vsak zv. ima okoli 100 str.).

Prim.: Naša vez, Sao Paulo 1961, št. 3–4; Zbornik SvSl 1971–72, 230–1 s sl.; E. A. Fonda, Poesia Novilatina, Sao Paulo 1973 s kratko biogr. in s sl. na pl.; Podatki Vinka Mirta in Ludvika Cegnarja.

R. K.

Klinec, Rudolf: Fonda, Enij Alojzij Ferdinand (1927–2011). Slovenska biografija. Slovenska akademija znanosti in umetnosti, Znanstvenoraziskovalni center SAZU, 2013. http://www.slovenska-biografija.si/oseba/sbi1008950/#primorski-slovenski-biografski-leksikon (19. julij 2024). Izvirna objava v: Primorski slovenski biografski leksikon: 5. snopič Fogar - Grabrijan, 1. knjiga. Uredniški odbor Gorica, Goriška Mohorjeva družba, 1978.

Komentiraj posredujte nam svoj komentar ali predlog za izboljšavo vsebine