Primorski slovenski biografski leksikon

Durn Josip F. (v krstni knjigi Duren), organizator izseljencev v ZDA, r. 22. marca 1894 na Gradišču pri Vipavi, u. 13. febr. 1959 v Clevelandu, ZDA. Oče Franc, kmet, mati Marija Janežič. V Ameriko je odšel že pred prvo svet. vojno (1912 ?). Tu je kmalu postal navdušen in požrtvovalen delavec predvsem na društvenem polju, v vrsti gospodarskih in kulturnih organizacij ter društvih slov. izseljencev. Bil je preds. društva »V boj, št. 35«, ki je delovalo v okviru SNJP. Vse svoje sile je dolga leta zastavil za zgraditev Slovenskega delavskega doma v Clevelandu; tako je bil tajnik pripravljalnega odbora za ta Dom in v direktoriju Doma preds. publikacijskega odbora. Poleg tega je njegovo ime povezano s pevskim zborom Jadran, dramatskim društvom »Ve–rovšek«. Bil je aktiven član socialističnega kluba, dolgoletni član glavnega odbora SNPJ. Med zadnjo vojno je sodeloval pri zbiranju pomoči za rojake v domovini. Po vojni pa je to delo nadaljeval in zbiral hrano, obleko in obutev za Jslo, posebej je večkrat poslal otrokom Vipavske doline šolske potrebščine. Vodil je tudi akcijo za zbiranje prispevkov za Kulturni dom v Trstu. 1956 se je mudil na obisku v domovini; takrat je v imenu ameriških Slovencev govoril ob odkritju spomenika Louisu Adamiču v Grosupljem (8. avg. 1956). Bil je v prireditvenem odboru I. ameriškega piknika v »starem kraju« in tu govoril na grobu Etbina Kristana. Veliko je pisal v ameriški slov. tisk, pa tudi v SlovIK (prim. Slovenski delavski dom v Clevelandu, SlovIK 1957, 64–70 s sl.).

Prim.: Krstne matice Gradišča, zdaj v Vipavi; PrimN 1959, 11, 5 s sl.; [Branko Marušič], J.F.D., GorZb 2, 109; SlovIK 1957, 64–70 in 120–1 s sl.

Brj.

Brecelj, Marijan: Durn, Josip F. (1894–1959). Slovenska biografija. Slovenska akademija znanosti in umetnosti, Znanstvenoraziskovalni center SAZU, 2013. http://www.slovenska-biografija.si/oseba/sbi1007910/#primorski-slovenski-biografski-leksikon (6. december 2023). Izvirna objava v: Primorski slovenski biografski leksikon: 4. snopič Čotar - Fogar, 1. knjiga. Uredniški odbor Gorica, Goriška Mohorjeva družba, 1977.

Komentiraj posredujte nam svoj komentar ali predlog za izboljšavo vsebine