Primorski slovenski biografski leksikon

Dežela Matej, podobar, r. v Ledinskih Krnicah 3. sept. 1845 Tomažu, kočarju, in Elizabeti Gostiša, u. doma 16. dec. 1924. Učil se je pri podobarju Razpetu iz Idrije in se pozneje kot pomočnik pridružil Štravsu iz Ravni nad Cerknim. Izdeloval je kiparska in rezbarska dela za c. na Slovenskem. S Štravsom je izdelal oltarje v c. sv. Katarine v Otaležu. Njegovo najboljše delo je skupina v glavnem oltarju c. sv. Janeza Krstnika v Planini pri Cerknem. V c. sv. Jožefa nad Tržičem in v c. sv. Ane pod Ljubeljem je prenovil in pozlatil vse oltarje. V c. sv. Mihaela v Rovtah je skupaj z Jeršičem izdelal vse lesene dele na stranskih oltarjih.

Prim.: krstna in mrliška knjiga župnije v Ledinah; S. Stanič, Iz zgodovine upodabljajoče umetnosti na Goriškem, JAlm 1924, 143–7.

Ur.

Uredništvo: Dežela, Matej (1845–1924). Slovenska biografija. Slovenska akademija znanosti in umetnosti, Znanstvenoraziskovalni center SAZU, 2013. http://www.slovenska-biografija.si/oseba/sbi1007420/#primorski-slovenski-biografski-leksikon (27. maj 2024). Izvirna objava v: Primorski slovenski biografski leksikon: 4. snopič Čotar - Fogar, 1. knjiga. Uredniški odbor Gorica, Goriška Mohorjeva družba, 1977.

Komentiraj posredujte nam svoj komentar ali predlog za izboljšavo vsebine