Primorski slovenski biografski leksikon

Devetak Danilo, libretist in slikar, r. 20. avg. 1891 v Tolminu, padel v Lokvici na Krasu 10. okt. 1916. Oče Anton, mati Antonija Ivančič. Lj. š. je obiskoval v rodnem kraju. Živel je v dobi, ko je bilo na Tolminskem izredno razgibano kulturno in prosvetno življenje, ko je po odhodu skladatelja Danila Fajglja (gl. čl.) tu glasbeno deloval kot organist, na dramskem polju tudi komponist (kupletov, posebnih točk itd.) Hrabroslav Otmar Vogrič. Ta je med rokopisnimi neobjavljenimi kompozicijami ustvaril tudi opereto Prvi maj, za katero je napisal besedilo D., ki je bil tudi slikarsko nadarjen (tako je npr. portretiral pevovodjo in komponista Vinka Fillija; gl. čl.).

Prim.: Krstne matice Tolmin; [Marta Filli], Življenjepis Andreja H. O. Vogriča, TolmZb 1, 65; ista, osebno sporočilo, (Fillijeva hrani tudi Devetakovo sliko svojega očeta); Cvetko III, 366.

Brj.

Brecelj, Marijan: Devetak, Danilo (1891–1916). Slovenska biografija. Slovenska akademija znanosti in umetnosti, Znanstvenoraziskovalni center SAZU, 2013. http://www.slovenska-biografija.si/oseba/sbi1007380/#primorski-slovenski-biografski-leksikon (16. avgust 2022). Izvirna objava v: Primorski slovenski biografski leksikon: 4. snopič Čotar - Fogar, 1. knjiga. Uredniški odbor Gorica, Goriška Mohorjeva družba, 1977.

Komentiraj posredujte nam svoj komentar ali predlog za izboljšavo vsebine