Primorski slovenski biografski leksikon

Čotar Marij, društveni delavec, r. v Rojanu (Trst), tu u. maja 1934. Študiral je na navtični akad. Vojaški rok je služil kot častnik v it. mornarici. Nato se je vkrcal na ladjo družbe Navigazione Libera Triestina. Ob neki vrnitvi s pomorske vožnje se je najbrž (bil je vesele narave) ponorčeval iz it. zastave in bil tako ob prihodu v Genovo prijet in tu zaprt 6 mesecev. Po prestani kazni in ker ni mogel več dobiti zaposlitve, je 1931 odšel v Jslo. Sodeloval je v emigrantskem društvu Tabor in se vkrcal na jsl. ladjo. Ko so it. oblasti to zvedele, so se zbale, da bi utegnil izdati it. vojaške tajnosti, zato so ga z zvijačo priklicale v Trst (poslali so mu telegram, ki ga je podpisala njegova sestra, da je oče hudo bolan), in ga že v Postojni aretirali. Nato so ga odpeljali v Trst in ga v prostorih kvesture v ul. XXX Ottobre po vsej verjetnosti zasliševali. Kaj se je tu dogajalo, je zavito v temo. Dejstvo je le, da je Č. priletel – ali nasilno pahnjen, ali samovoljno z namenom samomora zaradi verjetnih pritiskov in mučenj – na ulico in obležal mrtev. Že kot dijak se je Č. vključil v krožek »Niccolò Tommaseo«. Člani tega krožka so izredno aktivno sodelovali v okviru mladinskih društev, ki jih je bilo samo na Tržaškem več kot 15, s tem da so hodili predavat. Č. je bil eden redkih, ki je že takrat videl prihodnost slov. naroda le v izhodu na morje, s tem da postane Slovenija pomorska dežela. O tem je velikokrat predaval v krožkih (tako je npr. 23. dec. 1927 v mlad. društvu »Sv. Ivan« imel predavanje »O pomorskih puščicah Dux in Rex«). Dopisoval je tudi v glasilo mladinskih društev NG; bil je član društva slov. srednješolcev v Trstu 1923–24 in preds. »Zore«.

Prim.: Milko Škrap, Ob 40-letnici nasilne smrti rodoljuba M. Č., PDk 1974, 112, 7 s sl.; Josip Verč pripoveduje, PDk 1974, 112, 7.

Brj.

Brecelj, Marijan: Čotar, Marij (?–1934). Slovenska biografija. Slovenska akademija znanosti in umetnosti, Znanstvenoraziskovalni center SAZU, 2013. http://www.slovenska-biografija.si/oseba/sbi1006660/#primorski-slovenski-biografski-leksikon (19. junij 2024). Izvirna objava v: Primorski slovenski biografski leksikon: 4. snopič Čotar - Fogar, 1. knjiga. Uredniški odbor Gorica, Goriška Mohorjeva družba, 1977.

Komentiraj posredujte nam svoj komentar ali predlog za izboljšavo vsebine