Primorski slovenski biografski leksikon

Čok Franc Svobodin, začetnik tržaškega mladinskega gibanja, r. 2. maja 1898 v Lokvi in tu u. 5. jun. 1922. Oče Jožef je bil mali kmet, ki si je služil kruh tudi z zidarjenjem, mati Katarina Gregorčič, rodovini sta za več rodov nazaj lokavski, pri hiši se je reklo pri Milavčevih. Leta 1910 je Č. odšel v Gor. na gimn. Tu se je priključil preporodovcem, zato je večkrat potoval v Lj. in Trst. Že 1914 je imel preiskavo; avstrijska policija ga je iskala, ko je imel komaj 16 let, ker je bil osumljen srbofilstva in protiavstrijskih tendenc (doba sarajevskega atentata). Leta 1916 je bil vpoklican k vojakom v Koflach, nato na romunsko fronto, od koder se je kasneje rešil s tem, da je zaprosil in dobil študijski dopust, da bi lahko šel v Trst opravljat tečaj za gimn. Tudi po vojni je ostal še leto dni v Trstu na tajni gimn. V tem času je ustanovil dijaški krog Prosveta, ki je postal kasneje osnova mladinskega gibanja, on sam pa je postal njegov preds. Naslednje leto 1919–20 je odšel v Lj. na novoustanovljeno U, kjer se je vpisal na pravno fakulteto. Tu se je več posvečal mladinskemu gibanju in so ga zaradi izredne aktivnosti, požrtvovalnosti in idejnega vpliva, ki ga je imel na študente, izbrali za člana delegacije jsl visokošolcev, ki so se udeležili vseslovanskega sokolskega zleta v Pragi. Ob tej priložnosti si je Č. ogledal češke družbene razmere in vrsto delavskih središč. Žal pa se je močno prehladil, kar se je kasneje spremenilo v tuberkulozo. Zdravil se je najprej v Lj., potem v Topolščici, konec marca 1922 pa se je vrnil v rojstno Lokev in tu čez nekaj mesecev umrl. Do leta 1975 je stal na lokavskem pokopališču nagrobnik z napisom: »Umel je učene ljudi / govornik, ki v grobu tu spi. / Svoj narod je ljubil srčno, / življenje dal zanj je mlado.« Kasneje je bil predelan v družinskega, a brez lepega in pomembnega napisa.

Prim.: Krstne matice in sporočilo žpk urada, 1976; Iv. Janez Kolar, Preporodovci, Kamnik 1930, 145; Preporodovci proti Avstriji, Lj. 1970, 278, 281, 286; S. Č. začetnik tržaškega mladinskega gibanja, PDk 1969, 132 s sl.

Brj.

Brecelj, Marijan: Čok, Franc Svobodin (1898–1922). Slovenska biografija. Slovenska akademija znanosti in umetnosti, Znanstvenoraziskovalni center SAZU, 2013. http://www.slovenska-biografija.si/oseba/sbi1006580/#primorski-slovenski-biografski-leksikon (1. december 2021). Izvirna objava v: Primorski slovenski biografski leksikon: 3. snopič Bor - Čopič, 1. knjiga. Uredniški odbor Gorica, Goriška Mohorjeva družba, 1976.

Komentiraj posredujte nam svoj komentar ali predlog za izboljšavo vsebine