Primorski slovenski biografski leksikon

Crainich Giuseppe (Jožef), beneški duhovnik, r. 5. nov. 1910 v Kozci (obč. Sv. Lenart), u. 20. avg. 1987 v čedajski bolnišnici. Študiral je v Vidmu in bil posvečen v duhovnika 1934, nato je bil leto in pol kaplan v Matajurju. 1936 je bil že v Ažli (Azzida) v špetrski občini, najprej kaplan, potem do smrti župnik. Bil je rezerviran, zadržan, skoraj zaprt vase, toda požrtvovalen, z globokim občutjem za dolžnosti. Otroke je učil verouka, dalj časa je skrbel za Katoliško akcijo, obiskoval je starejše in bolne, skrbel je za bogoslužje, vedno pa je skušal rešiti večje in manjše probleme, ki so pritiskali na njegove župljane. Bil je človek globoke vere, dober pridigar in spovednik, z ljudmi je delil veselje in bridkosti, nanj so lahko računali v katerem koli trenutku življenja. – Za zlato mašo 1984 se je zbrala v cerkvi vsa fara, župan Marinig iz Špetra je v krajšem govoru poudaril C-ove človeške lastnosti in mu poklonil spominsko tablico. – Pogrebna maša je bila v glavni cerkvi v Špetru, ker cerkev v Ažli še ni popravljena, udeležili pa so se je trije videmski škofje, 40 duhovnikov in polno ljudi. Počiva v Ažli.

Prim.: Festeggiato don Giuseppe Crainich che ha celebrato la Messa d'oro, Dom 1984, št. 11; Z., Umaru je pre J. Crainich, Dom 1987, št. 15.

Jem.

Jevnikar, Martin: Crainich, Giuseppe (1910–1987). Slovenska biografija. Slovenska akademija znanosti in umetnosti, Znanstvenoraziskovalni center SAZU, 2013. http://www.slovenska-biografija.si/oseba/sbi1006090/#primorski-slovenski-biografski-leksikon (26. oktober 2020). Izvirna objava v: Primorski slovenski biografski leksikon: 19. snopič Dodatek B - L, 4. knjiga. Ur. Martin Jevnikar Gorica, Goriška Mohorjeva družba, 1993.

Komentiraj posredujte nam svoj komentar ali predlog za izboljšavo vsebine