Primorski slovenski biografski leksikon

Bole Marcela (Alojzija), roj. GEC, pesnica, r. 18. jun. 1914 v Šepuljah pri Tomaju, živi v Melbournu v Avstraliji. Oče Peter Gec, kmet, mati Justina Žvab. Dovršila je osemletno privatno šolo pri šolskih sestrah v Tomaju, od tega pet let v it. Opravila je tečaj za vezenje na stroj (1930), se izučila za šiviljo, dopolnila krojni tečaj v Trstu 1950 in dosegla diplomo vezenja na roke. 28. maja 1939 se je poročila s Silvestrom Boletom in živela v Sesljanu, po zadnji vojni na Opčinah. 1955 se je preselila z možem in dvema hčerkama v Avstralijo (ladja Toscana), se naselila v Melbournu, delala do upokojitve v tekstilni tovarni, se vključila v tamkajšnje slov. kult. življenje, začela pisati in priobčevati pesmi, pobudo pa so ji dale slov. radijske oddaje, sestanki pri Slovenian Art Society, Cerkveno središče in Vestnik, ki je objavljal njene pesmi. – V Melbournu je izdala v samozal. tri pesniške zbirke: Kraški izlivi 1984; Iz Krasa po svetu 1985; Kraški odmevi 1991. – B. je samorastnica, saj se je samo prva tri leta v osn. šoli učila slovenščine. To se ji pozna, zato je njen pesniški izraz preprost, kmečki, tak, kakršnega se je naučila kot dekle doma in pozneje v občevanju s sorojaki, vedno sredi tujega jezikovnega morja. O svojih pesmih pravi: »Za študirane ljudi / moja pesem dobra ni, / kot Kras preprosta je, / a resnico ti pove. « Iz pesmi dehti pesničina ljubezen do rodnega Krasa, do slov. jezika in ljudi, celi vrsti kraških vasi je posvetila slavilno pesem. Navezana je tudi na novo domovino Avstralijo in se veseli uspehov, ki jih slov. ljudje tam dosegajo. Skrbi pa jo jezik mladine, ki uporablja vedno več angleških besed. Uvodno besedo v tretjo knjigo je napisala Draga Gelt.

Prim.: M. Jevnikar, Marcela Bole, Kraški izlivi, Mi( Trst) 1985, 139–40; Ob tretji pesniški zbirki M. Bole iz Šepulj, PDk 15. jan. 19912; Župnijski urad Tomaj 31. jan. 1992.

Jem.

Jevnikar, Martin: Bole, Marcela (1914–2006). Slovenska biografija. Slovenska akademija znanosti in umetnosti, Znanstvenoraziskovalni center SAZU, 2013. http://www.slovenska-biografija.si/oseba/sbi1004410/#primorski-slovenski-biografski-leksikon (11. avgust 2022). Izvirna objava v: Primorski slovenski biografski leksikon: 18. snopič Tič-Žvanut in Dodatek A - B, 4. knjiga. Ur. Martin Jevnikar Gorica, Goriška Mohorjeva družba, 1992.

Komentiraj posredujte nam svoj komentar ali predlog za izboljšavo vsebine