Primorski slovenski biografski leksikon

Brankovič Milan (Emilij), sadjar, r. 26. maja 1909 v Šempasu. Oče Leopold, mati Julijana Štrukelj. V domačem kraju je končal osn. š., dopolnilno pa v Gor. Leta 1926 je skupaj z bratom Leopoldom pobegnil v Jugoslavijo in delal na več privatnih posestvih v Zagorju, Slavonskem Brodu, Karlovcu in Sremu kot sadjarski inštruktor. Leta 1934 je zasadil prvi nasad breskev ob Sotli v kraju Žbelj, dve leti kasneje se je preselil v Srem in organiziral nasade hrušk in breskev v Beneševu (Mutalj) po sistemu new times in dosegel v treh letih izreden hektarski donos. Po letu 1945 je bil upravnik okrajne drevesnice v Irigu in pokrajinske drevesnice v Beški, kjer je organiziral plantažno gospodarstvo na 500 hektarjih (breskve, hruške, slive, jablane, višnje).

Prim.: Prof. dr. France Adamič, Delež primorskih Slovencev v jugoslovanskem sadjarstvu... Srečanja (Nova Gorica), IV/1969, 20, 26.

Brj.

Brecelj, Marijan: Brankovič, Milan (1909–?). Slovenska biografija. Slovenska akademija znanosti in umetnosti, Znanstvenoraziskovalni center SAZU, 2013. http://www.slovenska-biografija.si/oseba/sbi1002940/#primorski-slovenski-biografski-leksikon (17. april 2024). Izvirna objava v: Primorski slovenski biografski leksikon: 3. snopič Bor - Čopič, 1. knjiga. Uredniški odbor Gorica, Goriška Mohorjeva družba, 1976.

Komentiraj posredujte nam svoj komentar ali predlog za izboljšavo vsebine