Primorski slovenski biografski leksikon

Bordon Dušan, publicist in partizanski borec, r. 16. dec. 1920 v Trstu, padel v boju z Nemci 13. apr. 1944 v Caprese Michelangelo. Oče Dragotin, uradnik, je bil iz Pridvora (Sv. Anton), mati Ana Turko, iz Marezig pri Kopru. Po nastopu fašizma se je družina preselila v Jslo, najprej v Strnišče pri Ptuju, nato v Lj. Tu študiral gimn. (matura 1938), nato vpisan na filozofski fakulteti (romanistika). Že na gimn. marksistično usmerjen, je tudi na U deloval predvsem v krožkih med delavci lj. tovarn. Kot član Slovenskega kluba je postal vodja marksistično-leninističnih študij, krožkov, istočasno pa je bil med organizatorji delavskega društva Vzajemnost. Skupaj z nekaterimi somišljeniki je 1938 začel izdajati list Slovenska mladina. Revija je izhajala le do poletja 1940, ker je bila nasilno ukinjena. B. je bil glavni urednik revije, posebej je pisal idejne in načelne članke (psevdonimi: DB, Stane Klemen, Boris Kalan, I. Knap, Peter Majnik itd.). K sodelovanju v tem listu je pritegnil Karla Destovnika, kasnejšega pesnika Kajuha. Po okupaciji je postal prostovoljec študentske brigade, in sicer na Hrvaškem. Kasneje se je vrnil v Lj. in prešel v ilegalo. 1941 so ga aretirali fašisti. V lj. Belgijski kasarni je nekaterim tovarišem organiziral beg, sam pa kril njih pobeg in bil spet zajet. Poslali so ga v Italijo v razna taborišča. Beg je skupaj z bratom Radom organiziral tudi iz ječe v Bagno di Ripoli pri Firencah, a bil izdan in ujet. Bil zaprt na otoku Ventotene pri Neaplju, po padcu fašizma pa premeščen v Renicci pri Arezzu, od koder je nekaj dni pred kapitulacijo Italije pobegnil skupaj z bratom Radom v gore, kjer je organiziral 24. garibaldinsko brigado »Pio Borri«, v kateri je postal politični komisar. Padel je, ko je ob napadu branil tovariše, ki jim je odpovedal mitraljez. Na grobu so mu Italijani postavili spominsko ploščo, njegovi posmrtni ostanki pa so bili kasneje prepeljani v skupno jslo kostnico v Sansepolcro. Po njem je imenovana osnovna šola v Semedeli pri Kopru, za katero je izdelal njegov doprsni kip Jože Pohlen.

Prim.: K. A. [=Albert Klun], D. B., PrimN 1970, 39, 7 s sl.; isti, D. B., TV-15 1970, 13, 11 s sl.; isti, TV-15 1975, 22, 13 s sl.; Rado Bordon, Mrtvi brat [pesem], v zbirki Večne zanke, Koper 1955, 126.

Brj.

Brecelj, Marijan: Bordon, Dušan (1920–1944). Slovenska biografija. Slovenska akademija znanosti in umetnosti, Znanstvenoraziskovalni center SAZU, 2013. http://www.slovenska-biografija.si/oseba/sbi1002720/#primorski-slovenski-biografski-leksikon (15. april 2024). Izvirna objava v: Primorski slovenski biografski leksikon: 3. snopič Bor - Čopič, 1. knjiga. Uredniški odbor Gorica, Goriška Mohorjeva družba, 1976.

Komentiraj posredujte nam svoj komentar ali predlog za izboljšavo vsebine