Primorski slovenski biografski leksikon

Boiani Venceslav, humanist in pesnik, r. v Čedadu (?) ok. 1490, u. 1560, iz nekdaj plemiške rodbine, ki je bila tudi vazal oglejskih patriarhov (eden B.-evega rodu je bil Konrad III. Boiani, župan v Miljah v začetku 15. stol.). V času B.-ja je bila družina že meščanska. B. je študiral v Padovi, verjetno pravo, kasneje se je ukvarjal z umetnostjo in arhitekturo (izdelal je gradbeni načrt za cerkev v Rožacu [Rosazzo] v Furlanijii). Bil je v stikih s humanistom Francescom Bernijem. Pisal pesmi, ki so deloma ohranjene (v lat. in it.). Ohranjenih je tudi 6 pisem Bernija B.-ju. Raziskovalec B.-jevega dela Riccardo della Torre pravi o B.-jevih pesmih, da »razkrivajo neobičajno pesniško nadarjenost«. Sklepati bi se dalo, da gre v primeru B.-ja za človeka nekdaj slovenskega pokolenja, ki je v stoletjih narodnostno utonilo v italijanstvu, a je še v času našega B.-ja v sebi čutilo vsaj rahlo navezanost ali pripadnost slovanskemu rodu. Zanimive so nekatere pesmi, posvečene dvema Panoncema (Ad Maghium Pannonem). Nekaj ohranjenih pesmi ima čedajski arhiv.

Prim.: G. Ballistreri, B. V., DBI 11, 209–210; Srečko Vilhar, Vencesiav Baiani (!) in Henrik Mislej, JKol 1972, 237–240.

Brj.

Brecelj, Marijan: Boiani, Venceslav (okoli 1490–1560). Slovenska biografija. Slovenska akademija znanosti in umetnosti, Znanstvenoraziskovalni center SAZU, 2013. http://www.slovenska-biografija.si/oseba/sbi1002550/#primorski-slovenski-biografski-leksikon (23. april 2024). Izvirna objava v: Primorski slovenski biografski leksikon: 2. snopič Bartol - Bor, 1. knjiga. Uredniški odbor Gorica, Goriška Mohorjeva družba, 1975.

Komentiraj posredujte nam svoj komentar ali predlog za izboljšavo vsebine