Primorski slovenski biografski leksikon

Bežek (Bescheck) Anton, zdravnik, r. 5. jan. 1814 v Postojni, u. 26. jul. 1855 v Ilir. Bistrici. Najprej je začel s privatno zdravniško prakso, nato pa se je potegoval za mesto občin. zdravnika v Kranju. Z vladne strani ni našel nasprotovanja pod pogojem, da bi zdravil revne ljudi brezplačno. Zataknilo pa se je, ko je bilo treba poskrbeti za stalno dotacijo fonda za zdravnikovo plačo, proti čemur so bili župani kranjske okolice, češ da okrajna blagajna ne bi zmogla novih izdatkov. Nenaklonjeni so bili B.-u tudi kranjski kirurgi, posebno Perg in Pirc, ker bi s prihodom fakultetno izobraženega zdravnika ne smeli več zdraviti notranjih bolezni. Zaradi težkih družinskih razmer se je ponujal, kjerkoli je videl kak kos kruha. Leta 1849 se je potegoval za mesto ordinarija v garnizijski ali kaki drugi vojaški bolnišnici, a so ga odklonili kot delnega invalida (manjkala mu je podlaket leve roke). Zaposlili so ga le ob epidemijah v kranjski okolici. Leta 1855 je na poziv oblasti odšel na Notranjsko, kjer je razsajala kolera, za katero je kot žrtev poklica tudi umrl (vzrok smrti v mrliški knjigi naveden kot Baubruch). Lenka Prešernova se v svojih spominih na brata pesnika spominja, da je B. zdravil tudi Prešerna v njegovi smrtni bolezni.

Prim.: Krstne matice v Postojni in smrtne v Ilirski Bistrici; Tomo Zupan, Kako Lenka Prešernova svojega brata, pesnika, popisuje, Celje 1933, 32; Josip Žontar, Pomembni kranjski zdravniki preteklosti, Kranjski zbornik 1970, 345 (napačen mesec smrti); Simoniti 112.

Brj.

Brecelj, Marijan: Bežek, Anton (1814–1855). Slovenska biografija. Slovenska akademija znanosti in umetnosti, Znanstvenoraziskovalni center SAZU, 2013. http://www.slovenska-biografija.si/oseba/sbi1002200/#primorski-slovenski-biografski-leksikon (21. julij 2024). Izvirna objava v: Primorski slovenski biografski leksikon: 2. snopič Bartol - Bor, 1. knjiga. Uredniški odbor Gorica, Goriška Mohorjeva družba, 1975.

Komentiraj posredujte nam svoj komentar ali predlog za izboljšavo vsebine