Ambrož, Berta (1944–2003)
Foto © Egon Kaše

Novi Slovenski biografski leksikon

Rojena v glasbeni družini se je okoli 1970 vpisala v glasbeno šolo v Kranju in se učila petja pri Veri Majdič, po njeni upokojitvi pa pri Sabiri Hajdarović. Že pred tem je svoj prvi javni nastop izvedla 25. maja 1965 v kinu Center v Kranju. Takrat je začela tudi snemati za RTV, kjer je bil njen najpomembnejši mentor Jože Privšek. 1965 je debitirala na festivalu Slovenska popevka s pesmijo Jureta Robežnika Mali Vragec v očeh in Privškovo Luči Ljubljane (dobila tretjo nagrado občinstva) ter na festivalu v Opatiji, kjer se je uvrstila v finalni večer s pesmijo Borisa Kovačiča in Gregorja Strniše Pesem zapoj mi nocoj v alternaciji z Majdo Sepe. V naslednjih osmih mescih je postala ena vodilnih jugoslovanskih pevk zabavne glasbe. 1966 je bila zopet povabljena na oba festivala in se v Ljubljani izkazala s popevkama Jokala bom brez solz in Poslednja noč ljubezni (obe Privškovi), v Opatiji pa je zapela Odtrgala bom zelen list (Mojmir Sepe) in Kadar pride dež (Jože Privšek).

1966 je na velikem evrovizijskem festivalu v Luksemburgu zastopala Jugoslavijo. Pela je pesem Brez besed in dosegla eno najboljših uvrstitev (7. mesto – glasbo je kasneje uporabila španska skupina Mocedades v popevki Eres Tu, ki je postala svetovna uspešnica). Glasbo za pesem je napisal Mojmir Sepe, besedilo pa Elza Budau. Po uspešnem nastopu je dobila vrsto dobrih ponudb iz tujine, a jih takrat ni hotela in ni znala izkoristiti. Še naprej je nastopala in snemala za RTV in uspešno sodelovala na Slovenski popevki s Pišeš mi Jožeta Privška in Dan, kot so dnevi Dušana Porente (1967) ter Veter nosi moj pozdrav Boruta Lesjaka (1968). Ista leta je sodelovala na festivalu v Opatiji s pesmima Kdor seje veter Jožeta Privška (1967) in Mladost Damjana in Mirjam Tozon (1968). Na Slovenski popevki je nastopila še 1973, ko je odlično zapela pesem Vaska Repinca Tivolski pastirček, in 1974, ko je ponovno opozorila nase s pesmijo Ša-ba-da, za katero je glasbo napisal Aleš Kersnik, besedilo pa Elza Budau.

Posthumno (2007) je pri Založbi kaset in plošč RTV Slovenija izšla njena zgoščenka Brez besed (2007) z vsemi slovenskimi uspešnicami in z nekaterimi tujimi, mdr.: Mavrica – Over the Rainbow, Goldfinger, Moon River, Newyorška jesen – Autumn in New York, Alfie, Modra ljubezen – L'amour est bleue, Bil si z menoj – Till there Was You, Črni vrh – Hasbrook Heights, Whispering - Bye bye Blue.

Viri in literatura

Vladimir Frantar: "Enkrat še zapoj ---" : zlata in srebrna leta Slovenske popevke, Celje, 2012.
Pogovor s Petrom Ambrožem (7. 10. 2011).
Meden, Ahac: Ambrož, Berta (1944–2003). Slovenska biografija. Slovenska akademija znanosti in umetnosti, Znanstvenoraziskovalni center SAZU, 2013. http://www.slovenska-biografija.si/oseba/sbi1000400/#novi-slovenski-biografski-leksikon (25. februar 2024). Izvirna objava v: Novi Slovenski biografski leksikon: 1. zv.: A. Ur. Barbara Šterbenc Svetina et al. Ljubljana, Znanstvenoraziskovalni center SAZU, 2013.

Komentiraj posredujte nam svoj komentar ali predlog za izboljšavo vsebine